FL Studio Fórum - Magyar Digitális Zenészek Fóruma
Focusrite Scarlett 2i2 - Nyomtatható Verzió

+- FL Studio Fórum - Magyar Digitális Zenészek Fóruma (http://forum.flstudio.hu)
+-- Fórum: Hardverek (http://forum.flstudio.hu/forum-11.html)
+--- Fórum: Hangrendszerek, hangfalak (http://forum.flstudio.hu/forum-21.html)
+--- Téma: Focusrite Scarlett 2i2 (/thread-1607.html)

Oldalak: 1 2


Focusrite Scarlett 2i2 - laccas - 2012-01-14

Xadow kérésére létrehozva.


Focusrite Scarlett 2i2 - xadow - 2012-01-16

Hogy is kezdjem? Köszönöm a topiknyitást, bár ezt már megtettem korábban, sőt a most következő cikket is megírtam, de egy fatális hiba miatt az egész elveszett, így újrakezdtem, immáron hideg fejjel. Azért szeretnék erről a hangkártyáról írni, és közvetve erről az egész kártyacsaládról, mert úgy vélem, hogy a kisebb, kezdetleges homestúdiókban ez hamarosan, standard lesz, lévén az Emu hangkártyacsalád haldoklik.

A kártyáról:

[Kép: focusrite-scarlett-2i2-angle-660-80.jpg]

Erről lenne szó: a Scarlett 2i2. A Scarlett széria a Saffire Pro (amely FireWire illesztővel van ellátva) széria alternatívájaként merült fel és jött létre. Rendhagyó módon a nagytesók extráiról fogok írni. Két tesója a Scarlett 8i6 és a Scarlett 18i6, rendelkezik plusz digitális ki és bemenetekkel, illetve MIDI ki-, és bemenettel, ezenfelül plusz 6,3-as jack bemenetekkel. Hogy miért is velük kezdtem? Mert ez a plusz, az eltérés.

A Scarlett széria tagja nagy vonalakban ugyan azt képviselik, ezért jó a 2i2-t példának venni hisz az az alap.

A Scarlett-ek 96 KHz mintavételi frekvenciával tudnak dolgozni (amit sajnos FL Studio használóként még nem tudunk kamatoztatni hisz az FL csak 44,1 KHz-ig tud exportálni; reméljük ez az érték a jövőben emelkedni fog). A mixmális bitmélység 24 bit. Ami pedig igazán megnyerő ezen felül, a külseje. A Scarlett-ek nevükhöz méltóan skarlátvörös fémházzal rendelkeznek, így szállítani is teljes biztonsággal lehet őket, nem mellesleg pedig (szerintem) finom eleganciát sugároznak.

Kezdjük a kártyák megismerését hátulról, azaz a hátsó panellal. Itt található minden kártyán az USB 2.0-ás interfész, amellyel könnyen össze lehet kötni bármilyen eszközzel, ami azért is remek, mert hivatalosan támogatja a Windows Xp Service Pack 3-at, illetve a Windows 7-et, és a MAC-et az OS X 10.6.5-ös verzióját ilettve az azt követőket. Egyébiránt az USB összeköttettés alacsony latency-t kínál, illetve a működéshez szükséges áramot is innen veszi, így nem kell ehhez plusz kábel. Itt található még két szimmetrikus monitor kimenet, nem meglepő módon 6,3 jack csatlakozással. (A 8i6-nál, ill. 18i6-nál itt helyezkedik el a többi kimenet illetve a MIDI menetek is.) Ezen felül a kártya rendelkezik egy Kensington zár nyílással, amely lopásgátlóként funkcionál, így nem lehet a helyéről elmozdítani a kártyát.

Most térjünk rá az elejére. Itt találunk két bemenetet, ami nem más mint két egyesített XLR/6,3 jack csatlakozó, így könnyen köthetünk a kártyára mikrofont, hangszer, vagy bármilyen vonali jelet. Itt található bemenetenként két kapcsoló ami vonalbemenetről vált hangszerbemenetre, vagy fordítva. Lévén a Focusrite eredetileg egy előfok(preamp)gyártócég, a két bemenet rendelkezik előfokkal, amit bemenetenként egy-egy csavarható potméter vezérel, ezek körül pedig a jel erősségét mutató kijelző (zöld ---> piros). Kondenzátormikrofon használatához sem kell külön fantomtáp, mivel a kártya rendelkezik egy 48 voltossal, amit "direct monitor" kapcsoló feletti kis gombbal tudunk bekapcsolni. Ja hogy direkt monitorozás? Hogyne! A Scarlett kártyákon van egy direkt monitorozást működtető kapcsoló. Késés nélkül hallgathatjuk magunkat vissza ezt a funkciót használva. Ezenfelül található egy a monitor kimenet jelszintjét szabályzó potméter, illetve gy ami a fejhallgatóét szabályozza (a fejhallgató kimenet is itt található, ami szintén 6,3-as jack).

Ha ez nem lenne elég, kapunk még hozzá egy Scarlett Plug-in Suite-ot, ami egy professzionális kompresszort, egy zengetőt, egy gate-et, és egy ekvalizert tartalmaz.

Ezenfelül pedig egy aktiváló kártyát kapunk, az Ableton Live Lite legújabb verziójához.

Mind ezt összegezve, a Scarlett hangkártyacsalád remek megoldás azoknak akik a megszűnő Emu kártyákat - gondolok itt főként a 0202-re - szeretnék helyettesíteni. Remek ár/érték aránya van, piacon az egyik legjobb.
A Scarlett 2i2 hangkártya dobozának tartalma, és a kártya használata:

A doboz tartalmazza magát a 2i2 hangkártyát, egy reklám füzetecskét a Focusrite termékeiről, egy használati útmutatót, egy Ableton Live Lite aktiváló kártyát, és egy drivert a kártyához, amelyen a Plug-in Suite-hoz található kód van.

Telepítéskor fontos, hogy csak a driver feltelepítése után csatlakoztassuk a kártyát az eszközhöz.

A lemez mellesleg tartalmazza a plugin-okat, illetve háromnyelvű használati útmutatót. Sajnos nekem nem akarja elfogadni a serial numbert, a plugin aktiválásánál, remélem másnál nem jelentkezik ez a probléma.

FL Studio-ban az Options -> Audio settings fül alatt érhető el a hangkártya. Ott állítsuk is be mint ASIO-val rendelkező bemenet/kimenet.

Remélem tudtam adni erről a kártyáról egy átfogó képet. Remek választás bárkinek!RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dj_chathan - 2012-11-27

Pont a mi nap néztem ki a focusrite scarlett 2i4-et Smile Szerintetek megéri megvenni ?Smile


RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dchord - 2012-11-27

(2012-11-27, 12:20)dj_chathan Írta: Pont a mi nap néztem ki a focusrite scarlett 2i4-et Smile Szerintetek megéri megvenni ?Smile

nekem 2i2-sem van, a para vele az erősen limitált buffer méret, ezt kompatibilitási okok miatt limitálták 20ms-re, ill. az utolsó driver-ben már csak 10ms-re (fel se raktam), magyarán erős vas kell a meghajtásához, a jelenlegi laptom-om: Samsung RF511 s05-ös jól müxik vele ( Intel Core i7-2670QM (4 x 2,20GHz / 3,10GHz Turbo, 6GB DDR3 1333MHz )


RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dj_chathan - 2012-11-28

Nekem azért jóval gyengébb a gépem: lenovo g580H, 1TB HDD, 4 giga ram, intel core i3 2328 (2*2200Mhz)
Szerintem ezen is el kell futnia..
Amin most nagyon elgondolkoztam, hogy kell-e a 2i4 (~55ezer) vagy elégedjek meg a 2i2-vel! (~38ezer)? ~17ezret tudnék megspórolni, ami jól jönne másra is.
Végülis mivel jobb a 2i4?
- Kicsit jobb a technikai adatja, ha összehasonlítod, kisebb torzítás stb. stb. (ez alapján még nem venném meg)
- Van benne egy PAD (ez is csak egy minimális plusz, bár sokszor jól jöhet)
- Egy MIDI be és kimenet (ez viszont jelentős plusz, a kérdés, hogy kell-e nekem midi bemenet? Mivel a midi billentyűzetemen van USB, illetve fogalmam sincs, hogy később kelleni fog-e nekem a MIDI csatlakozás)
- 2 RCA kimenet (a másik nagy plusz, kérdés kell-e nekem egyáltalán? Van most egy 2sávos DJ keverőm azt hozzá tudnám laptophoz kötni, esetleg később még jól jöhet más cuccokra, mondjuk ötletem sincs pl. mikre)
- Kimenet választás a monitorok között a fejhallgatónak (hasznos lehet, de ez is csak minimálisan dobja meg számomra az értékét)

Ti mikor vennétek meg a 2i4-et? Szerintetek melyiket vegyem?
Nem csak zeneszerkesztésre használnám, hanem felvételre is, akár kisebb bandákat, zenészeket stb.


RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dchord - 2012-11-28

(2012-11-28, 10:10)dj_chathan Írta: Ti mikor vennétek meg a 2i4-et? Szerintetek melyiket vegyem?
Nem csak zeneszerkesztésre használnám, hanem felvételre is, akár kisebb bandákat, zenészeket stb.

ha lefele mész akkor nézd meg a M-Audio Fast Track MK2-t is az jobb pontokat kapott http://www.zzounds.com/productreview--MDOFSTRKMK2 -t ill. http://www.hs-online.com/hu/USB-hangkartya-364/Fast-Track-mkII-2689.htmlRE: Focusrite Scarlett 2i2 - dj_chathan - 2012-11-29

Össze nem hasonlítható a 2i2 ezzel az M-audioval, csupán 6ezerrel olcsóbb és akkor a különbség a két kártya között durván, mint egy trabant és mercedes.
2 mikrofon bemenetre van amúgy is szükségem, de ez a mikrofon előfok kb. fele olyan jó mint a focusrité, ráadásul a kimenet csak RCA, ami nagyon nagy hátrány, hogy csak ez van..96Khz-t nem is tud, ami füllel hallhatóan jobb nyersanyag mint a 48Khz, és nem néztem utána, de valószínűleg rosszabb az AD/DA átalakítója is, sőt ez szinte biztos is. Nem is nagyon van a kártyának előnye, talán az h 2.0-t használ és, ha pro tools 9-es rendszered van vagy alatta akkor futni fog, de ezt senkinek nem javasolnám, hogy vegye meg, 32ezerért, lényegesen jobb kártya a 2i2 38 ezerért 3 év garanciával hasznosítható pluginekkel.


RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dchord - 2012-11-29

Focusrite-tól meg elvették a kedvemet, ha simán átb*sszak a felhasználókat a Liquid Channel-el akkor miért bíznék bennük :S http://www.menemszol.hu/topic/1158-emulacio-meg-mindeg/#entry9280 , kéne venni egy Universal Audio Apollo DUO-t is kész http://www.soundonsound.com/sos/jun12/articles/universal-audio-apollo.htm - http://www.hs-online.com/hu/FireWire-hangkartya-481/Apollo-DUO-4883.html, tényleg lassan az UAD lesz az egyetlen megbízható gyártó Sad (na de előbb megkéne tanulni zenélni Big Grin )


RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dj_chathan - 2012-11-30

Focusrite elég nagy márkanév a hangtechnikában, ilyenek h M-audio kis túlzással tized akkora minőséget se produkál. A scarlett széria igen komoly hangkártyáknak számít a belépőszintű kártyák között. 38ezerbe kerül a 2i2, de minősége 80-100ezres kártyáknak szokott ilyen lenni.. Az előfoka meg nem véletlenül híres.. Nem és értem, hogy lehet "csak" 38 ezer ez a kártya..
Ez az universal audio kártya meg eléggé felső kategóriás, nem véletlen kerül 600ezerbe, de tény megéri minden egyes forintját.
Nyilvánvaló, hogy nem kapsz a hardver mellé 20-50ezer Ft-os pluginokat..

Kérdem: Mit értesz átb*szás alatt? Azt, hogy csalódott vagy, hogy "csak ilyen" szintű pluginokat adtak? Amik mellesleg háromszor körbeverik az FL kompresszorját, eq-ját, gate-jét és zengetőjét?

vagy, mert

"Nekünk megvannak vasban az eredeti berendezések, és nem találunk rokonságot szólásban. "
Nyilvánvaló, hogy a vas jobban szól.. A vas mindig jobban szól, mint a plugin. Mellesleg, igaz vannak jó pluginek pl. waves-nek a termékei, amik már majdnem egy vas szintjén vannak, de szép összeget is le kell perkálni hozzá Smile Ha jól emlékszem olyan 70-80ezer csak a kompresszor, mint plugin a waves-nél.. Így is áldás ez a kártya ennyiért, még ha adnának egy ilyen szintű plugin csomagot..

"Nem győzöm hangsúlyozni: ettől ezek még lehetnek jók"
Így van és hiába megy az oltás igen jó pluginek ezek.

Mellesleg ingyen adták.. Simán megéri a kártya ezek nélkül a pluginok nélkül is az árát.. És ismétlem, nem rosszak.. főleg ingyen nem..

Ui: Ha megtanulsz zenélni is felesleges lenne neked, nekünk ez az Universal Audio kártya (nekem mondjuk nem, mert szeretnék majd egyszer egy stúdiót) mivel amatőr stúdiókba való főleg felvételkészítéshez. Masterelni, felvételt készíteni meg úgy se te fogsz, hanem a hangmérnök, ha elérsz egy szintet a zenében. (ne keverjük össze a mixinget a masterrel)
Ui2: Menemszol fórumot szoktam böngészni, mivel hangtechnikusnak tanulok és ez egy igen jó oldal, de! A tagjai nagy része, igen komolyan benne van a hangtechnikában és olyan apró dolgokat képesek szarnak mondani vagy lefikázni, amit lehet te meg se hallasz a füleddel és egyébként lehet még ők se..


RE: Focusrite Scarlett 2i2 - dchord - 2012-11-30

(2012-11-30, 19:29)dj_chathan Írta: Kérdem: Mit értesz átb*szás alatt?
elejéről olvasd : topik címe : "Emuláció. Még mindég."

alábbit nem a Focusrite -ra írták, de rákérdezés után kiderült, h egykutyák
Idézet:Tehát már az is rossz, amit modellezni próbáltak. Egy ügyes programozócsapat marketingesekkel és fotosoppos srác(ok)cal. Még arra se vették a fáradtságot, hogy találjanak olyan embert, aki érti a berendezés lényegét. Így persze akkor se tudják megcsinálni a szimulációt, ha nagyon ügyesen programoznak és még a processzorteljesítménnyel sincs gond. Ez mennyire kiábrándító!"


a Focusrite kompresszor emulációknak se sok köze a valódi vasakhoz, csak ráírták (messziről jött ember tipikus esete)

Idézet:"A Focusrite felé is már továbbítottunk, mivel nyomás alá helyeztek bennünket emiatt. Nekünk megvannak vasban az eredeti berendezések, és nem találunk rokonságot szólásban. Az ő esetükben is nehezményeztük a megközelítést."

magyarán egy cég ne éljen már vissza azzal, hogy kevés embernek adatik meg az-a lehtőség, hogy össze tudja hasonlítani emulációt a vasakkal, hogy azt írja a termékére ami éppen sikeresen eladható (ha nem emuláció, írja rá h SuperDuperCompressor I-II-III, adja el a saját zsírjával), és ha vissza mersz szólni, kapod nyakadba a "kussoljál már kis csákó"-t, ahogy írták a is Focusrite-ból hiányzik a "company goodwill"

végkifejlett:

Idézet:"És az UAD-dal mi a helyzet, azokat tekinthetjük emulációnak? Vagy azok közül sem mindet, csak néhányat?
Nyugodtan. Ezért is áruljuk és ezt javasoljuk, nem pedig a Liquidet. "

ui: ha Universal Audio Apollo DUO-t nem is de, Universal Audio UAD-2 Satellite Quad-t már csak kíváncsiságból is vennék 1x, majd megfontolom 1-2 év múlva Big Grin