FL Studio Fórum - Magyar Digitális Zenészek Fóruma
Home Studio mikrofon - Nyomtatható Verzió

+- FL Studio Fórum - Magyar Digitális Zenészek Fóruma (http://forum.flstudio.hu)
+-- Fórum: Társalgó (http://forum.flstudio.hu/forum-1.html)
+--- Fórum: Általános témák (http://forum.flstudio.hu/forum-3.html)
+--- Téma: Home Studio mikrofon (/thread-907.html)

Oldalak: 1 2


Home Studio mikrofon - Chrypton - 2010-06-03

Sziasztok!
Egy kis tanácsra lenne szükségem mikrofon vásárlásában. Elsősorban ének, illetve max gitár felvételére lenne szükségem. Ki is néztem pár jó kis mikrofont. Az első nagy dilemmám, hogy kondenzátort, vagy dinamikust válassztak:

-M-Audio Nova(29000 HUF, igen jól irtamBig Grin)kondenz, tehát kell hozzá fantom táp, amim nincs, kéne hozzá tehát külön. Rengeteg jót olvastam róla, és ilyen áron tényleg nem kapni hasonlót.
Leirás itt: http://hs-online.com/hu/Nagymembranos-mikrofonok-201/Nova-755.html

-Sennheiser E 825 S(19000 HUF): dinamikus kardioid miki, vokálhoz passzentva.
Infók: http://www.sennheiser.com/sennheiser/home_en.nsf/root/professional_wired-microphones_vocal-microphones_evolution-800_004511?Open&row=2

-Shure SM 58 LC(36000 HUF): már elég drága, de nagyon sok jót hallottam róla, szinte bármilyen hangszerfelvételre ill. vokálra megfelel.
Infók: http://www.shure.com/americas/products/microphones/sm/sm58-vocal-microphone

Nos, ez a TOP3-as listám, és nagyon nehéz döntenem. Túl sok infót nem találtam róluk, de talán itt a fórumon van egykét emberkének valami tapasztalata velük, vagy hasonlóSmile Szóval, örülnék néhány hozzászólásnak, illetve inditok egy szavazást is, elvégre demokráciában élünkBig Grin

Előre is köszi a segítségeteket!


RE: Home Studio mikrofon - zebaoth - 2010-06-04

Ahogy már mondottam vala, kondimiki mindenképpen énekfelvételhez. A fantomtáp mellet szükséged lesz egy süketszobára is, mert egy valamirevaló kondimikrofon még a pislogásodat is felveszi - enyhe túlzással. Ja, és ha akusztikus gitárfelvételről van szó, akkor méginkább emellett döntenék...

Ha kierősített gitár, akkor Shure SM58. Mondjuk kierősített gitárt is általában három sávban rögzítenek: egy line out, egy hangfal előtt SM58, és egy kondimikrofon a térhatás miatt.... Big Grin
(Ebben van stúdiós tapasztalatom, ha kell, segítek...)

Sikeres vásárlást!


RE: Home Studio mikrofon - Slim Colt - 2010-06-04

Dinamikus mikrofonokat nem nagyon ajánlok, amilyen fos a hangjuk :S Hát ennek a shure SM58-nak is olyan pocsék hangja van... alapból a dinamikus mikrofon technológia nem tesz lehetővé minőségi hanghűséget. Főleg ha éneket akarsz felvenni akkor mindenképpen egy kondenzátor mikrofonra lesz szükséged (főleg amekkora hangnyomásokat eltudnak viselni..). Nem találtam a listádban azt a mikrofont amit én ajánlanék neked. És ez pedig az Audio Technica AT2020, ha esetleg tudsz több pénzt is ráfordítani akkor egy Rode NT1-A -t vegyél. Egy fantom táp beszerezése pedig igazán nem túl nagy költség, pár ezer forintból azt is meglehet úszni. Ajánlok a figyelmedbe egy üzletet: www.thomann.de - itt pl az audio technica AT2020-at sokkal olcsóbban megtudod venni mint itt magyarországon (persze számold át az áfát és 20 euro a kiszállítás). Mellegleg még szükséged lesz egy normális akusztikai szobára is, ahol mellőzve vannak az állóhullámok stb.


RE: Home Studio mikrofon - Chrypton - 2010-06-04

Köszi, én is inkább kondenzátorosat vennék, csak nincs se keverőm se tápom, ami tudom néhány ezer forint, de akkor már inkább egy keverőt vennék még, hogy fejlődjön is a stúdióBig Grin Köszi, ez a thomann elég jó árai vannak. (z.B: keverő ilyen áron?Big Grin http://www.thomann.de/at/the_tmix_mix_802.htm)
No de a mikrofon a téma. Szal vissza a kondenzátorosokhoz, én is felfigyeltem az AT2020-ra, de összehasonlitva az M-audiohoz inkább az M-Audio-t választottam.
Miért ajánlod inkább az AT2020-at? Mert annyira nem tudom, mi a különbség, de gondolom te meg is tapasztaltad már... Ilyen süketszoba meg sajna nincs itthon, de elég sok itt a falon a dekor, meg nem is szabályos négyszög alaku a szobám, tehát sok helyen megtörik a hanghullám, esetleg csapdákat a sarkokba beteszek, de többet nem tudok tenni...De ez már sztem annyira nem is rossz.

szerk.: mellesleg ehhez mit szóltok? http://www.thomann.de/at/yamaha_mg_102_c.htm


RE: Home Studio mikrofon - zebaoth - 2010-06-04

Figyelj! Az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb zaj szűrődjön be a szobádba.
Egy pincehelyiségből kialakított stúdiótákolmányban rögzítettünk egy lemezt Big Grin, pont az éneksávoknál tartottunk, mikoris az egyik haver felment a földszintre brunyálni Smile miközben a lent beállított nagymembrános kondimikrofon aktív volt és fejhallgatón hallottam, hogy mit beszél egy másik taggal... Big Grin
Az AT2020-ast pedig szerintem azért ajánlotta Slim (ha már így belepofátlankodtatok, hehe), mert árban nagyjából ott van, mint az általad felsoroltak, csak jobb.
Nem? De? Smile


RE: Home Studio mikrofon - Chrypton - 2010-06-04

Én elhiszem hogy jobb, csak kiváncsi vagyok miben, mert ezt nem irják sehol semBig Grin
Mindegy, a lényeg, hogy 70-ezerből ki kell jönnie mindennek, és azt sem pokrócokra akarom külteniBig Grin


RE: Home Studio mikrofon - zebaoth - 2010-06-04

Effélék miatt...
Smile


RE: Home Studio mikrofon - Chrypton - 2010-06-05

Nos, ez nagyon jól néz ki, mg fontolóra veszem egy AT2020-szal egyetembenBig Grin
http://www.thomann.de/at/yamaha_mw10c.htm


RE: Home Studio mikrofon - Epox - 2010-06-07

Sziasztok!

Figyelem, elfogult vagyok, mert a Rode magyar képviselőjeként is írok. M-Audio-t nem, de AT2020-at, Sennheiser E 825S-t, SM58-at és persze Rode NT1-et nap, mint nap adunk el.

Az AT2020 egy nagymembrános köntösbe bújtatott kismembrános kondi mikrofon. Kétségtelen előnye az ára, a minőségével sincs gond:
http://www.mikrofondot.hu/Audio-technica-AT2020-studiomikrofon.html?category_id=0&search_string=2020&search_category_id=0

A Sennheiser E 825S és az SM58 színpadi mikrofonok. Ezek használható persze stúdióban, de nem arra találták ki őket, hanem arra, hogy a színpadon ne gerjedjenek össze a hangfallal. Az átvitelük színezettnek mondható, mely jól jöhet a színpadon, de stúdióban hmmm... annyira nem ez a cél.

A Rode NT1-A csomag, melyben ugye pop filter, fogó, tippek-trükkük dvd és miksitáska is van, egy magasabb árkategória. De az 51 000Ft (bruttó) ár stúdiós felvétel szempontjából sokszorosan visszahozza a befektetést. Ez a világ legkisebb saját zajú mikrofonja. Igen, ezt is Neumann mikrofonról koppintották annak idején, de annyira jól sikerült, hogy a Neumann 6-7dBA-es saját zajához képest ennek csak 5dBA van. A Hangfoglaláson tesztelték a kiállított darabot, és mindenki csak ámult, hogy 100eFt alatt lehet Magyarországon kapni egy ilyen minőségű, igazi nagy membrános mikrofont...
http://www.rodemikrofon.hu/rode-nt1-a-nagymembrnos-kondenztor-studiomikrofon.html

A "süket szoba" otthoni körülmények között kivitelezhetetlen, senkinek sem lesz több százezer ft-ja a kisszoba szigetelésére, de 2 módja van azért a minőségi felvétel készítésnek, melyek kombinálásával nagyon jó eredményeket lehet elérni:

1. Mikrofon választás:
A mikrofonoknak van iránykarakterisztikájuk, mely azt adja meg, milyen irányból veszik a hangot. A gömb mindenhonnan (térben) ugyanannyira vesz, a vese/kardioid a fő irányhoz képest hátulról alig, és oldalról is keveset, míg előlről sokat vesz. Ha az elöl - azaz a fő irány - a szoba legcsendesebb része felé mutat, a zajt (busz, szomszéd) akár 10-15dB-el is csökkentetted.

2. Home-Studió akusztika készítés:
Vannak olyan, jól bevált módszerek, melyeket mindenki ismerhet, pl. a próbaterem hangjának csillapításához egykor mindenki járta a piacokat tojástartókat keresve. Az ének felvételhez ennél is jóval egyszerűbben lehet felkészülni, kell pár vastag függöny, és függönytartó. Részletek:
http://www.rodemikrofon.hu/studio-akusztika-olcson-peter-freedman.html

Egyébként a mikrofon vásárláskor van még néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni:
- a garanciát általában ott tudod érvényesíteni, ahol a mikrofont vásároltad: Thomann = ki kell menned Ausztriába ha gond van (10-15eFt).
- a hazai forgalmazók extra garanciát adnak: pl. Rode 1 évhez + 9 év = 10 év garancia egy 2 perces regisztrációval. AudioTechnica: 2 évhez + 1 év = 3 év garancia egy regisztrációval.

A döntés persze mindig az Ügyfélé, de azt mondom, inkább vásárolj egy Rode M3-at (http://www.rodemikrofon.hu/rode-m3-univerzalis-kondenztor-mikrofon.html), ami egy 30eFt-os kondi mikrofon elemes fantomtáppal, mint hogy egy SM58-at, mely bár 50 éve használt, bevált, elismert színpadi mikrofon, mégsem stúdió felvételre tervezték.

Sok sikert!
Epox


RE: Home Studio mikrofon - Chrypton - 2010-06-07

Köszönöm, utána is néztem a dolognak, azt hiszem az NT1-A-t még megfontolom, pont ilyen mikrofon-szett kéne nekemBig Grin Fel se figyeltem volna rá, de igy már gyökeresen megváltozott a helyzet...