Basszus készítés
2009-03-02, 11:14,
Üzenet: #1
Basszus készítés
A bemutatkozásomnál belebonyolódtunk a basszus készítés rejtelmeibe. Mivel további igény is mutatkozott a basszus témakör boncolgatására, gondoltam, hogy nyitok neki egy topicot. ( Ennél hivatalosabban már nem is írhattam volna Rolleyes )
Válasz idézéssel
2009-03-02, 11:29,
Üzenet: #2
RE: Basszus készítés
a pumpalos basszus mar megvan (amit bemasoltam a tutorialba), most azt kerdeznem, hogy amikor atmoszferikus hangokbol csinalom a masik vonalat, a "pumpalos zugas" fole (siiiiiiii-suuuuuuuuuuu), akkor azt hogy tudom, hogy megmaradjon a pumpalos hatas, es szepen usszanak a melyben ezek az elnyujtottabb zugasok,? ezt is valamilyen EQ kapcsolgatassal, probalgassam?
remelem ertheto. ha nem, akkor csinalok este peldat.
elore is koszi
Válasz idézéssel
2009-03-02, 12:28, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2009-03-02, 12:46 - {2}. Szerkesztette: crep.)
Üzenet: #3
 
Consilim kérdezte, hogy mi a lehet a titka a jó dinamikus basszusnak a house és electro stílusoknál.

Szerintem a dinamókus Big Grin basszushoz több dolog kell: 1. F@sza szintetizátor. 2. Megfelelő EQ és effektek. 3. Jó fázisban legyen a basszus elhelyezve.

1. Szintik:

Itt én is kérdeznék. Ki mit használ basszusra? Kicsit el vagyok maradva a VST-k terén, mit érdemes mostanság nyúzni?

Szóval az én véleményem, hogy a legfontosabb a karakteres szintetizátor kikeverése, mert hiába effektezel jól basszust, ha gyenge az alap, akkor már hiába fényesíted, szépítgeted a végeredmény is gyenge lesz. Erre nem igazán lehet szerintem általános tanácsot adni, hiszen minden stílusnak meg van a saját basszus jellemzője.

2. EQ + Effekt:

Az EQ. Ez az a pont, ahol elválik, hogy jobb lesz-e a basszus vagy sem. Nehéz megállapítani, hogy mennyire kell durván vagy finomat EQ-zni a bass-t. Ami nagyon fontos, hogy basszust sosem EQ-zuk fülhallgatón. Miért? Az ember a fülesen kényszeresen túlvezérli a mélyet, hiszen ami a "fülünknek" már kellőképpen öblös basszusnak hallatszik a fülhallgatóban, az a hangfalon dübörgő állatként robbantja le a fejedet a helyéről. Wink Ennek oka, hogy a fülesben a membrán tized része a hangfalban lévő mélytányérnak! Smile

EQ Forrópontok:

Nem hallható felesleges mély eltávolítása:

Vannak bizonyos forrópontok a basszus EQ-zásnál. Ezek olyan általános pontok, amelyeknél szinte mindig célszerű vágni vagy emelni az EQ görbén. Ilyen pont 0 - 40 Hz közötti tartomány. Ezt én minden basszusnál (a zene stílusától független) levágom, hiszen ennek a frekvenciának a leadása nagy lökéseket követel meg a membrántól, ami elveszi a hangfal teljesítményét a hallhatóbb tartományokban szóló mélyektől. Erre van preset az EQ2-ben. A neve: remove 40 Hz. Vagy valami hasonló.

A bassz dagasztása:

Miután levágtuk a felesleges mélyet. Adjunk egy kis testet annak a fránya bassznak! Smile 60-80 Hz között szoktam emelni a mélyeken a basszostól függően általában 2-6 db között értéket.

A dagadtság hangsúlyozása:

A 60-80 Hz között kiemelt mélyet tovább kell ill. lehet hangsúlyozni az úgynevezett "doboz hang" eltávolításával. Talán sokan tapasztáltok, hogy hiába fordítunk sok energiát egy-egy mély kikeverésére még sem, olyan a hangja, mint a kedvenc számaink basszusának. Ezt egy egyszerű vágással meg lehet oldani. A trükk annyi, hogy 500 Hz 2-4 db-t kell vágni a mélyen. (A vágás görbéje (tüskéje) lehet vastagabb, szélesebb, és vékonyabb. Smile Itt is a felhasznált minta mérvadó.) Ez a vágás a mély - közép tartomány kurtítja meg, így hagyunk helyett a frekvencia tartományban a többi szintinek is. A négyszögletű vagy saw-as basszusoknál (electro és house zenéknél), nem célszerű vágni ezt az 500 Hz-et, mert fontos elemeket vághatunk ki a mintából.

Magas tartomány:

Szabaduljunk meg minden felesleg magastól ízlés szerint 8000 - 18000 Hz között. Célszerű a basszus felső tartományát is növelni, mint egy ellensúlyozandó a sok mélyet. Ez általában 1200 - 3000 Hz között van, itt csak finoman kell növelni 2 -3 db-lel, mert azért ez mégis csak basszus.

FONTOS! Általános tévhit, hogy a mélynyomót, vagy a hangfalakat a sarokba kell rakni, mert így jobb mélyet kapunk. Ez abból a szempontból az igaz, hogy a basszus rendesen odab@zz az arcuknak, de nem kapunk realisztikus képet a valódi hangról. Hiszen a sarokban a mélyhullámok 120 Hz erősítik fel egymást, s ha mi ez alapján EQ-zunk, akkor a 120 Hz valószínű túlvágjuk a mélyet. Ezért úgy fog szólni, mint Sokol rádión a Kossuth adása. Tongue

Effektek:

Itt két effektek emelnék ki, amiket én szinte biztos, hogy használók egy basszuson. Az egyik a reverb a másik a chorus.

Reverb:

A basszus reverb titka, hogy nem túl nagy térben szól. Hogy ne ússzanak el nagyon a hangok. Minél kisebb térbe rakod a szintit, annál jobban verődnek vissza és gerjesztik (rezegtetik) meg a basszust. Persze ez szubjektív. Ne vedd készpénznek, én így csinálom ennyi. A High Damping és a High Cut-ot nem sűrűn viszem fel 5-6 kHz fölé, mert csak piszkolja a többi szinti reverbjét, de valójában nem hallani ki érdemben a zenéből.

Chorus:

Ezt már igazából leírtam a goa basszusos postban. A lényeg, hogy dobsz egy kórust a basszusra. Fat Clean presetet beállítod. A Stereoját pedig visszaveszed nullára, hogy a lábdobhoz visszakerüljön a térben.

Fázis:

A hang fázisán a térbeli elhelyezkedést értem. Az egyik íratlan alapszabály, hogy a lábdob van középen a térben. Néha viszont előfordul, hogy ha a basszust is középre helyezzük a lábdobhoz, ahol a helye szokott lenni, akkor sehogy nem férnek meg egymás mellett. Hiába az EQ, Side chain, etc. Ilyenkor célszerű lehet, elszeparálni a basszust előre, úgy hogy két oldalról szóljon. Erre a Waves Imager pluginját ajánlom. Ha betöltőd a plugint, akkor jobban érthető lesz, amiről beszéltem. Smile

És, hogy most kútba dobjam, amit írtam. A zenének, amit most írtam a basszusán se effekt, se EQ nincs, épphogy csak egy kis reverbet kapott. Szóval megint csak össze-vissze hadováltam hülyeségekről. Wink Egy a lényeg, érezd, hogy a miből mennyi kell a basszusnak. Semmi sem kötelező.

Na már megint novellát írtam. LOL! Ja. És sorry a tankönyv stílusért. Munkámból adódik, hogy így fogalmazok! Blush
Válasz idézéssel
2009-03-02, 12:39,
Üzenet: #4
RE: Basszus készítés
Kérdésre :

3xOsc , sytrus , használtam már slayert is Big Grin , toxic III / biohazard , fruity kick + bass boost + blood overdrive , limiter , EQ .

Sok mindenből lehet basszust kreálni , sőt szinte mindenből Big Grin

Lényeg az effektezés és a playlist nagyon fontos ! Hová szúrod be , mennyi ideig szól stb .

Ezzel nem segítettem , de elmondtam én hogy csinálom Big Grin
Válasz idézéssel
2009-03-02, 13:05, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2009-03-02, 13:12 - {2}. Szerkesztette: crep.)
Üzenet: #5
RE: Basszus készítés
(2009-03-02, 11:29)pukiface Írta: a pumpalos basszus mar megvan (amit bemasoltam a tutorialba), most azt kerdeznem, hogy amikor atmoszferikus hangokbol csinalom a masik vonalat, a "pumpalos zugas" fole (siiiiiiii-suuuuuuuuuuu), akkor azt hogy tudom, hogy megmaradjon a pumpalos hatas, es szepen usszanak a melyben ezek az elnyujtottabb zugasok,? ezt is valamilyen EQ kapcsolgatassal, probalgassam?
remelem ertheto. ha nem, akkor csinalok este peldat.
elore is koszi

Sorry Puki! De nehéz a felfogásom. Mutatsz példát! Blush
(2009-03-02, 12:39)Sonlox Írta: Kérdésre :

3xOsc , sytrus , használtam már slayert is Big Grin , toxic III / biohazard , fruity kick + bass boost + blood overdrive , limiter , EQ .

Slayer??? Huh Mi a pics... Elvetemült egy gyerek lehetsz! Big Grin (Jó értelemben írtam)
Válasz idézéssel
2009-03-02, 13:54, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2009-03-02, 15:48 - {2}. Szerkesztette: pukiface.)
Üzenet: #6
RE: Basszus készítés
kedves crep delutan csinalok egy mintat, arrol az atmoszferikus elemrol,.
ez egy szuper leiras lett, engem pontosan ezek a reszek erdekeltek, a hercekrol, es levagasrol, ez egy tok uj terulet nekem, mindig csak az uj tanulnivalo.Wink
"köszönöm bíró úr, nincs több kérdésem"

edit: kozben csinaltam egy [peldat] gyorsan
Válasz idézéssel
2009-03-03, 09:58, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2009-03-03, 10:24 - {2}. Szerkesztette: crep.)
Üzenet: #7
 
Szia Puki!

Itt Katalin bírónő. Smile Meghallgattam a példát, amit küldtél. Fel is jött a szomszéd, hogy miért török az életére! Big Grin

Sejtettem, hogy erre gondoltál. A kérdésedre a megoldás a szűrő. Én azzal szoktam ezt a síííí-húúú hangokat csinálni! Smile
Válasz idézéssel
2009-03-03, 10:08,
Üzenet: #8
RE: Basszus készítés
jaja a tüdőhang Big Grin Volt egy vst-m ami tudta alapból , nem tom már a nevét xD azt hiszem valamelyik Tone2 gyártmányú vst volt Smile
Válasz idézéssel
2009-03-03, 11:25,
Üzenet: #9
RE: Basszus készítés
Sonlox mester, ha ranezel sem ismered fel azt a tone plugint? orulnekWink
plasticz, vagy a firebird, esetleg a vanguard?

crep mester? milyen szűrő? pontosabban ha van idod leirod? a basst kell szurni amikor szol ez az atmoszferikus hang, vagy magat a hangot kell?

bocs a lama kerdesekert, de sajna sehol sincs ez leirva igazan, pedig a kerdesek elott szoktam keresni.

koszi!
Válasz idézéssel
2009-03-03, 11:34,
Üzenet: #10
RE: Basszus készítés
Egész jó dolgokat írtál itt le. Főként ezzel a frekvencia levágással mozgatod meg az agyamat, mivel ebben is szeretnék sokat tanulni.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:

KapcsolatFL Studio HungaryVissza a lap tetejéreVissza a tartalomhozMobile VersionRSS Hírforrás