Közös munka vokalistával
2010-08-19, 19:35,
Üzenet: #1
Közös munka vokalistával
Nos, bár nem technikai jellegű a kérdésem, de gondoltam egy zenészekkel teli fórumon talán válaszokat kaphatok ilyesmire is. Smile

Most szándékozom elkészíteni, és egyben kiadni életem első vokálos trance trackjét. A zenei alapok már nagyjából megvannak, szöveg szintén. Épp nekiállnék vokalistát keresni, és az lenne a kérdésem, hogy mi egy ilyen együttműködésnek a menete?

Mire van szükségem, mit kell biztosítanom a leendő énekes/énekesnő számára? Kell pl. kottát írnom neki a szöveghez, vagy elég, ha külön megírom a szöveg dallamát? A felvételnél kötelező a stúdiómunka, vagy megoldható más körülmények között is? Ha esetleg már elismert vokalistát kérnék fel, kb. mennyiért vállalná el a dolgot?

Örülnék, ha azok, akik már dolgoztak együtt vokalistával, megosztanák a tapasztalatokat! Ti hogy csináltátok? Hol kerestetek? Hogy zajlottak le a felvételek? Mi volt a munka menete? Smile Így hirtelen ezek a kérdések merültek fel bennem ezzel kapcsolatban.

Nagyon sokat segítene, ha ezekről a dolgokról valaki felvilágosítana. Nemzetközi megjelenés lenne, és nem szeretném, ha a tájékozatlanságom visszavetne a munkában. Smile

Előre is köszönöm!
Válasz idézéssel
2010-08-19, 19:45,
Üzenet: #2
RE: Közös munka vokalistával
Hú, de jókor időzítetted a kérdésedet! Épp én is ilyen szituban vagyok, engem is érdekelneSmile
(bocs az offért)
Válasz idézéssel
2010-08-22, 08:45,
Üzenet: #3
RE: Közös munka vokalistával
Hogy kell-e kotta vagy sem, és hogy menyiért dolgozik, az az énekestől függ...mindenesetre szerintem készítsd el a vokál vezérdallamát.
A lényeg: addig próbáljatok a felvétel előtt, amíg 100%-osan megy neki a dolog.
Otthon is megoldható a felvétel, de körülményes. Előszöris kell egy nagymembrános énekmikrofon, ennek hiányában szinte felesleges nekilátni. Ha van ismerősöd, aki rendelkezik ilyennel, az a legjobb. Ha nincs, bementek egy stúdióba, egy dal feléneklése néhány ezres, nem sok. A keverését, gondolom te oldod meg majd.
Hirtelen ezek jutottak eszembe.
Válasz idézéssel
2010-08-22, 09:34,
Üzenet: #4
RE: Közös munka vokalistával
(2010-08-22, 08:45)zebaoth Írta: Ha nincs, bementek egy stúdióba, egy dal feléneklése néhány ezres, nem sok. A keverését, gondolom te oldod meg majd.
Hirtelen ezek jutottak eszembe.

Igen, ahogy nézegettem stúdiókban 2500ft/óra körül van az ilyesmi. Ha bemegyek egy stúdióba, oda mit kell vinnem? Magát a renderelt, kiexportált alapot kell vinnem, vagy sávonként van rá szükség? Esetleg mindkettőt? Olvastam ilyesmiről olyat is, hogy az énekesnek is kell a fülesre egy leegyszerűsített alap, amihez igazodni tud feléneklés közben.
Válasz idézéssel
2010-08-22, 09:59,
Üzenet: #5
RE: Közös munka vokalistával
Csinálsz egy midiverziót a zenédből, amiben a vezérdallam erős. Ütemet gondolom tudnak hozzá kapcsolni a fülesére. Elindítják a zenét, majd amikor kell, az énekes énekli. Először a dallam rögzüljön a fejében, az a lényeg. Kiexportált zenét szerintem felesleges vinni, ha csak nem ott akarod maszteroltatni. De most csak az éneksávról van szó, tehát egy segítő alap kell szerintem.
Válasz idézéssel
2010-08-22, 14:11,
Üzenet: #6
RE: Közös munka vokalistával
Hali egyszerű!
Van a csaj ha csajrol van szó!
Biztos van egy stúdió ahova jár felvételezni, és amit szeret.
De ha neked az túl drága akkor kereshetsz másikat, ha benne van az énekes.
Az meg hogy mit vigyél: vidd el a késsz zenét és késsz! (lehet mp3, wav, ogg meg a fene tudja még mi minden) nem kell itt több sáv, midi meg erőssebb dallam, az hülyeség!
Pont a késsz zenére való éneklés a legélvezetesebb, mert hallod mi lessz a végeredmény!
Válasz idézéssel
2010-08-22, 16:33,
Üzenet: #7
RE: Közös munka vokalistával
Pontosan. Stúdióval előtte úgyis egyeztetsz majd. Ott helyben rá is rakják a zenére, hogy meghallhasd milyen is lesz majd. Akkor meg pláne, ha lesznek színesítések (plusz háttérvokál, ilyesmi).
Csak azért mondtam, hogy előtte tanulja meg a csaj rendesen, hogy a stúdióban már ripsz-ropsz felénekelhesse, ne kelljen vágni meg maszatolni vele, mert így egy napig is eltarhat a munka, az meg már nem 2500 pénz...
Válasz idézéssel
2010-08-23, 16:39,
Üzenet: #8
RE: Közös munka vokalistával
repnél alsóhangon 2 óra
éneknél több az idő legalább 4 óra míg valmai jó születikSmile
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:

KapcsolatFL Studio HungaryVissza a lap tetejéreVissza a tartalomhozMobile VersionRSS Hírforrás