Új válasz 
MIDI - mit hogyan
2009-10-09, 15:19
Üzenet: #1
Information MIDI - mit hogyan
Sziasztok!
Már rég óta furdal a kiváncsiság, hogy a MIDI-csatornák, illetve portok mire jók, mert eddig semmit sem kellett beállítani FLStudioban, csak rádugtam azt ment. Most pedig venni akarok egy nanoKontrolt, ami már kettő vezérlő, lehet esetleg ebből vamali bonyodalom? (Persze azért valamennyit azért tudok róla, de keveset). Szóval tudom hogy van itt sok hozzáértő emberke, és gondolom nem én vagyok egyedül igy a MIDI-vel. Nem tudná valaki érthetően jól elmagyarázni a MIDI-t? Confused
Válasz idézéssel
2009-10-09, 19:36
Üzenet: #2
RE: MIDI - mit hogyan
A MIDI maga egy kommunikációs szabvány, mely a különböző hangszerek közötti adatküldést bonyolítja le (PC, szintetizátorok, hangkártyák, stb.). Ez az adatküldés nem audio jeleket jelent. "Csupán" az egyes eseményeket tudják egymásnak küldeni (lenyomsz egy billentyűk, elcsavarsz egy potit, sőt még az egyes billentyűk érzékenységét is). A hangjegyeket 0-127 -ig számozták meg, egy billentyű leütésekor automatikusan az adott billentyűhöz tartozó szám kerül kiküldésre bináris formában (a felhasználó viszont hexa formában látja).

Arról nincsenek infóim, hogy minden midi eszköznél így vagyon-e, de pl. az én edirolom 1 bájtnyi (azaz 255 bitnyi) üzenetet tud összesen küldeni (ez kb azt is jelenti, hogy 255 különböző hangjegy, valamint egyéb poti adatait tudja küldeni). Természetesen minden vezérlőhöz különböző érzékenységek és állapotok tartozhatnak (összesen 127 féle, azaz fél bájt).

A midi portok pedig magát a kapcsolódási felületet adják. Külön van egy be és külön egy kimeneti port. Ennek hátránya viszont, hogy némely eszközöknél (amennyiben fogadni is tud midi-üzeneteket) rögtön 2 drága midi kábelre lesz szükségünk, nem beszélve a midi csatolóról. Az usb térhódításával viszont minden leegyszerűsödött, hiszen az usb port adni és fogadni is képes.

Azért kell külön portra beállítani, mert a midi jelek ütköznek, ha ugyanarra a portra vannak beállítva. Ezen a téren viszont nincs tapasztalatom, mert nem csatlakoztattam 2 vezérlőt egy időben, de a technikai leírás szerint az fl9 már megbirkózik a több vezérlővel.
Válasz idézéssel
2009-10-09, 19:41
Üzenet: #3
RE: MIDI - mit hogyan
Pont ilyet vártam, jólvan értem akkor a portokat is. Köszi hogy leírtad, sokat segítettél!Wink Majd a két vezérlő lesz vicces mókaBig Grin De meglátjuk...
Válasz idézéssel
2009-10-09, 22:09
Üzenet: #4
RE: MIDI - mit hogyan
Szerintem az FL9 már lazán kezeli, így már ez sem olyan nagy ördöngősség Smile.
Válasz idézéssel
2009-10-10, 23:36
Üzenet: #5
RE: MIDI - mit hogyan
simán menni fog, be se kell állítani elég engedélyezni az megy fajinul akár 70 midi eszközt is támogatBig Grin
Válasz idézéssel
2009-10-11, 19:06
Üzenet: #6
RE: MIDI - mit hogyan
Sziasztok!

Nagy kérdésem van!

Miért nem tudok midit kiexportálni Fl-böl?! már nagyon nagyon rég bosszant eme kérdés de most szügségem van rá hogy megoldásra kerüljön a helyezet. Azt tudom hogyan kell, de azt nem hogy miért nem müködik. kiexportálom, van is mérete a file-nak. De : 1. nem lehet megnyitni semmivel hogy lejátszhassam
2. nem tudom beimportálni semmibe mert ugy látja hogy nincs benne eltárolva semmilyen adat. légyszives heeeeeeelp me Smile nemtudom mit nem vettem eddig figyelembe.
Válasz idézéssel
2009-10-11, 20:49
Üzenet: #7
RE: MIDI - mit hogyan
azt hogy hangot nem fog elmenteniSmile
csak az adatokat(kottát)
és winamp se meg semmi se játsza le.
hogy midi zenét csinálj a midi pluginnal kell megírnod a zenét.
Válasz idézéssel
2009-10-12, 10:03
Üzenet: #8
RE: MIDI - mit hogyan
(2009-10-11 20:49)ONU Írta:  azt hogy hangot nem fog elmenteniSmile
csak az adatokat(kottát)
és winamp se meg semmi se játsza le.
hogy midi zenét csinálj a midi pluginnal kell megírnod a zenét.


oké oké. a lejátszás nem para, csak azért irtam mert van olyan midi file amit be is tudok importálni és lejátszani is. na mint, az nem érdekel engem. az a lényeg hogy amit exportálok azt ujra be tudja importálni. dolgoztam midivel, szoval tudom hogy megy, mert hangszereltem már igy zenét. de akkor másbol exportálták ki.

A midi plugin alatt mire gondolsz? én csak VST-kel dolgozom, szoval elvileg ez nem lelehet akadály.
Válasz idézéssel
2009-10-12, 10:59
Üzenet: #9
RE: MIDI - mit hogyan
A midi exportálása nem olyan bonyolult.Be linkelek egy videot,nézd meg töbször és meg fogod érteni.
SmileSmileSmile
A lényeg 1.17-nél
Válasz idézéssel
2009-10-12, 13:22
Üzenet: #10
RE: MIDI - mit hogyan
(2009-10-12 10:59)Plainsman Írta:  A midi exportálása nem olyan bonyolult.Be linkelek egy videot,nézd meg töbször és meg fogod érteni.
SmileSmileSmile
A lényeg 1.17-nél


Basszus! télleg emlékszem már, még anno rájöttem már egyszer erre de elfelejtettem az idők folyamán. Isten vagyol Big Grin kösziii

nagy nagy happy vanCoolBig Grin
Válasz idézéssel
Új válasz 


Fórumra ugrás:

KapcsolatFL Studio HungaryVissza a lap tetejéreVissza a tartalomhozMobile VersionRSS Hírforrás