ZajLáda
2014-04-04, 08:01, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2014-04-04, 08:03 - {2}. Szerkesztette: Tomiieka.)
Üzenet: #51
RE: ZajLáda
Szerintem az elgondolás nem rossz, itt is csak a hangszínek beállítása hiányzik, már leírtam egy másik tagnak hogy én hogy szoktam a mastert beállítani, nem mondom hogy profi a hangzásúak a zenéim de próbáld meg behangolni a mastert, sok idő kell hozzá, de meghozza a gyümölcsét a türelmes munka!

- "Sajnos a "nagyok" által megütött szinthez komoly felszerelés szükséges, amit te otthon jónak hallasz az egy komoly stúdió monitoron gyengén fog produkálni. Ez olyan mint amikor az ember meg van hallva az új hangfalainak a hangzásától, de egy idő után hozzászokik, ha pedig egy még jobb minőségű hangfalon hallgatod meg a zenéket még több rezzenés, élesség és pici részlet jön elő, ami eddig rejtve volt. Tehát szerintem olcsó cuccal szinte lehetetlen profik által elvárt minőséget elérni ezért kár is pár tíz ezer forintos cuccal magas elvárások kielégítését megkísérelni. De viszont az más kérdés hogy a meglévő felszerelés tudását mennyire tudod kihasználni. Mindig fejlődni kell ebben az "iparágban" mert mint a számítástechnika, az "audio" világa is fejlődik az újabb dinamika, szintézis és más területeken is. Én olyan tanácsot adnék (mert én sem vagyok profi), hogy a zenédet egy nagyon hasonló stílusú és hangzásvilágbeli profi referenciazenével (amit egy magas minőségű stúdióban kevertek ki) hasonlíts össze, figyeld meg az egyes hangok hangzását, színét. A dobok, a basszusok és más hangszerek, szintik beállítását úgy megpróbálni belőni ahogy az a referencia zenében szól. Használd az equalizert, compressort, multiband compressor, stereo enhancer-t külön minden sávra amennyibe szükséges, minden sáv legyen kifejező és a végén pedig pici hangolásokkal össze kell úgy állítani hogy együtt úgy szóljon hogy minden hang ott legyen ahol kell lennie, ne lógjon ki feleslegesen egy hang se a sorból, kivéve ha ez a célod... Manapság a hangosság a divat a lekevert zenékben, ezt is dinamikaprocesszorokkal érik el, a master csatornára maximizer processort tegyél a keverési folyamat végén, ezzel kihangosítva a zenédet (ezzel óvatosan bánj mert a túlzott meghajtása elnyomja a hangok ütésjellegét és nagyon be tudja nyomorítani a hangzást egy folyamatos dinamikátlan masszába..."
Válasz idézéssel
2014-04-04, 21:01, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2014-04-04, 21:06 - {2}. Szerkesztette: nidus77.)
Üzenet: #52
RE: ZajLáda
Köszönöm, hogy ennyi időt szakítottál rám!

A leírtak első felével teljes mértékben tisztában vagyok, és azzal is, hogy még amatőr szinten sem lesz belőlem "profi zenész". Hogyan is lehetnék. Annak örülök, hogy itt páran meghallgatják és esetleg véleményt mondanak.
Csak külön jólesik, hogy még páran hasznos tanácsokkal is elláttok.

Amit a referencia zenéről írtál, arra én is gondoltam már, és próbáltam kipróbálni. FL-be betettem egy általam választott kedvencemet, hogy megfigyeljem, aztán rájöttem, hogy csak hallásra tudom megfigyelni semmi más. Nem tudom ízekre szedni külön meghallgatva csatornánként. Az pedig, hogy egészében a saját nótám és a referencianóta megszólalásban hasonló szinten legyen, számomra lehetetlennek érzem. Pedig minden alkalommal amikor belekezdek valamibe, akkor úgy indulok neki, hogy most ez szépen fog szólni, az elején még azt mondom elég jól megy, aztán minél több dolog szólal meg, azzal arányosan romlik minden el. Szóval jó lenne "érteni" is ahhoz mit tekergetek. De igyekszem. Így visszagondolva az első munkám és a legutolsó között minőségbeli különbség nem sok van, egyszóval túlságosan nem fejlődtem.

A minőség. Azaz a jó "cucc". Tapasztaltam már milyen az elmegy és a hú B...eg Smile
Nem mentegetőzni akarok (azt hiszem Haliday-nek már említettem régebben a technikai határokat Big Grin), az én """"stúdióm""""kb olyan mint a régi tégla telefonok, ha az amatőr hangstúdiót vesszük a mostani cserép telefonnak.
De hát pöcskörészni jó ez is Big Grin
Kimerítettem az első felet.

A második felet, azaz amit írtál még a beállításokról, hogy milyen plugineket használjak, vagy célszerű használni.
Na ez nekem nem nagyon megy. Kevés az időm arra, hogy nézegessek videókat ezen a téren (meg ahány videó annyi féleképpen mutatják be, nem megyek el rajta),inkább magamtól próbálok rájönni dolgokra. Csak a bökkenő ott lehet, hogy saját elképzelés szerint használom a plugineket vstket. nem pedig tudatosan (zeneitudatosan).
Idézlek: "(ezzel óvatosan bánj mert a túlzott meghajtása elnyomja a hangok ütésjellegét és nagyon be tudja nyomorítani a hangzást egy)" ez nekem semmit nem mond. Nem tudom érted-e amire gondolok a hozzászólásod második felével kapcsolatban.
Válasz idézéssel
2014-04-05, 06:20,
Üzenet: #53
RE: ZajLáda
Most hogy itt említetted az Fl Studiot, nem tudom, más zenészek biztos nem így gondolják, de én azt vettem észre hogy ameddig az fl-studio-t használtam, nagyon hanyagul effekteztem. Gondolom a hanyagságot be lehet tudni a lustaságomnak és az Fl egyszerűsített effekt-csatorna linkelési rendszerének. Most itt nem arra gondolok hogy ez alapból hátrány az Fl-nél, de hát az ember egy lusta lény és nagy a csábítás hogy a hangokat és a hangszereket 1,2 pár csatornára osszam ki. Rengeteg zeném volt régen ahol volt kb 20 hangszer (Vsti) és sampler , ezt kb 3-4 effekt sávra voltam hajlamos le-linkelni. Sokszor ez nem jó, mert szinte hangonként kellene külön a finombeállításokat elvégezni, itt nem komoly dinamikabeállításokra gondolok, hanem csak pl. sima eq-zásra. És ehhez nem kell méregdrága zenei cucc, elég egy alaplapi hangkártya és egy 6000 Ft-os fejhallgató hogy halld azt ami a DAW-ban zajlik. Nyilván ez idő kérdése nagy mértékben, de ne sajnáld legalább az alapokra időt fordítani, sokszor elég ha a kompresszort és az eq-t jól tudod használni, ez a kettő nagyon alapvető a digitális zenekészítés világában.
Válasz idézéssel
2014-04-06, 10:31,
Üzenet: #54
RE: ZajLáda
Szia Nidus!

Egy picit megcáfolnálak téged. Vissza emlékezve a régi zenéidre azért fejlődtél ha nem is nagy tempóban de haladtál előre. Persze ha időd kevés akkor minden más vele arányosan halad és ennek fényében már ez a minőség is fejlődés.
Ami a zenéd más aspektusból való megközelítését illeti. Az, hogy picit tompa a zenéd nagyon könnyű fl-ben is javítani. Ezt már máshol is írtam az fl motorja alpból tompább ezért inkább közép és magas rásegítés kell míg mondjuk a cubase-nél meg kicsit a magas az erős az kel vágni. De én a zenéden keresztül még mást emelnék ki. Tetszik az elképzelés a szerkezet csak sok benne az üres járat. Én fő problémának látom nagyon sok, itt a forumon megosztott zenénél, hogy mindenki a master és más egyébb FX-el szenved és észrevételezik pedig sok esetben azt megelőző gondok is felmerülnek a munkákban amit javítani kéne először. Nálad is hallható kis összhangzattani bizonytalanság. Tudom, hogy vannak akik direkt alkalmaznak 4-es 5-ös hangzatokat de úgy vélem szerintem Te most nem így akartad. Tehát nézd majd át. És itt is lenne az amire az elöbb célozni szerettem volna. Amikor én 1989-ben elkezdtem zenélni sehol nem volt ilyen, hogy szar daw meg isteni daw jó plugin rossz plugin. Mini billentyűs szintiken alkotunk zenéket kazettára rögzítve és senki nem a minőségen nyugtalankodott hanem milyen a muzsika. Tehát első lépésben talán a zeneiségre koncentrálj jobban aztán ráérsz majd masterral vacakolni, hisz valjuk be őszintén ez ugyanúgy egy nagyon komoly szakma mint maga a zeneszerzés és nem is biztos, hogy mindenkinek sikerülni fog. Tehát én helyedben ennél a zenénél inkább a zenei felépítés/kitöltésre figyelnék jobban aztám majd a többi. De ez csak az én meglátásom és ettől függetlenül kisérletezni kisérletezz mert előbb vagy utobb sikerülni fog amit szeretnél. További jó munkát.
Válasz idézéssel
2014-05-26, 23:28,
Üzenet: #55
RE: ZajLáda
Szasztok!
Ugyancsak köszönöm az észrevételeket és tanácsokat, nagyon hasznosak.
Haliday. most olvastam el amit legutoljára írtál. Ezen gondolkoztam éppen mostanság. A zeneiség!
"Szeretném kifejteni bővebben majd válaszomat, de elnapolom kicsit (vagy hónapolom Big Grin)
Már rottyon vagyok pár órája gyötröm magamat a Recurrency 2 - vel Cool "
Tomiieka. neked is szintén ugyanezt tudom jelenleg írni.

Volt az a 3 elgondolás melyből született egy próba "nóta". Próbáltam belőle kihozni apait-anyait, remélem némi sikerrel.
Megpróbáltam kicsit változatossá tenni, térben elhelyezni (ez nem tudom, nem nagyon érzem, hogy sikerült), és próbáltam elérni, hogy szépen szóljon (tehetségemhez képest), lehet nem valami hangos, de le....m Smile

Szóval a link vagy a mittudoménmi
Recurrency 2

https://soundcloud.com/nidus77/recurrency-2

Várom a véleményeket, észrevételeket, lecseszéseket is és a tanácsokat.
Üdv.
Válasz idézéssel
2014-05-28, 20:48,
Üzenet: #56
RE: ZajLáda
szerintem nagyon tompa az összhatás a közép és a magas hiányzik belőle.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:

KapcsolatFL Studio HungaryVissza a lap tetejéreVissza a tartalomhozMobile VersionRSS Hírforrás