Hangzáskép
2010-02-21, 20:33,
Üzenet: #21
RE: Hangzáskép
Az ok egyszerű, amiért az FL tompábban szól: a Sonar és a Cubase készítésénél több mint valószínű hangmérnökök is részt vettek a program elkészítésében, míg az FL-t "csak" programozók készítették. Viszont ezért lehet, hogy az FL barátságosabb felépítésű, mint bármely más program.
A Roland 40 éves tapasztalatával a Sonarnak van egy kis háttere Smile.

A Rewire ergó nem azért hasznos, mert használhatjuk vele a Sonar mixerét. Ha már összekötöttük a progit, ugyanúgy használhatjuk az FL mixerét is, a hatás ugyanaz. Ezáltal az FL egy nagyon jól kivitelezett kezelő felület lesz egy erős hanggeneráló háttérrel.

Engem csak megtévesztett ez a "Rossz a mixer" dolog. Nem az rossz, hanem a processzálás részben vannak hiányosságok Smile. Ezt egyébként úgy gondolom lassan orvosolni fogják.
Válasz idézéssel
2010-04-23, 18:03,
Üzenet: #22
RE: Hangzáskép
Mire bekövetkezik ez a javítás, remélhetőleg megtanulok normálisan zenét szerkeszteni. Big Grin Wink
Válasz idézéssel
2012-04-16, 18:17,
Üzenet: #23
RE: Hangzáskép
sziasztok
felélesztem ezt a témát. szeretnék megosztani egy vst-t ami a fejhallgatót használó embereknek segítene a pontosabb sztereóban való eltolás és sztereó szélesség beállításokban.
a hangfalakon hallott sztereó kép pontosabb (behangolt szobában) és ezt a környezetet szimulálja ez a plugin.
itt egy csomó elmélet hogy a plugin hogy működik és mit csinál. http://bs2b.sourceforge.net/
innen meg leszedhető http://bs2b.sourceforge.net/download.html
a mesterre kell rádobni úgy keverni majd renderelés előtt leszedni.
amúgy tömören a lényeg az hogy a hangfalakon egy hangfalat 2 füllel hallasz a fejhallgatónál viszont csak 1 el. és ezért ha hangfalakra keversz akkor a sztereó képet nagyon könnyen elszarhatod fülessel. amit a plugin csinál az kb az hogy a jobb oldalról bizonyos latency-vel meg freki roll offal bekever a bal oldali fülesedbe is hangot. mintha egy oldalt két füllel hallanál.
Válasz idézéssel
2012-04-16, 21:22,
Üzenet: #24
RE: Hangzáskép
Apropó... laccas hozzászólásához lenne egy kérdésem (most, hogy így fel lett élesztve a téma, észrevettem, hogy létezik Big Grin )

Tehát azt mondod, hogy Cubaseben Rewire FL Studiot megnyitni, és profibb hangkimenet érhető el? Vagy ez nem ilyen egyszerű? Smile Vesézzük ezt ki, mert nagyon érdekel, rengetegen mondták már, hogy az FL-ben a hazngás nem a legjobb, illetve a zenéimre is sokszor aggatták a "Fruity Loops hangzású" jelzőt. ( hogy ez azért történt-e mert tudták, hogy ezzel dolgozom, és egyszerűen odaképzelték, vagy tényleg hallotta rajta a tompább hangzást, azt nem tudom.

A végső zenéimre általában ozone-t teszek, és próbálom a legjobbat kihozni mindig belőle, de sose olyan mint egy profibb (félprofi) master, jó ebbe beletartozik az is, hogy a kompresszort még mindig nem tudom használni rendesen (nem is tudom mikor fogom kitapasztalni teljesen a működését)

Nos tehát. Cubase - rewire - FL. Jobb?
Válasz idézéssel
2012-04-16, 21:39,
Üzenet: #25
RE: Hangzáskép
Azt mindenek előtt tisztázzuk hogy otthoni körülmények között max csak maszatolni lehet.
Ami kell a mastereléshez megfelelő hardware, tapasztalat és olyan környezet ahol nem hallod ha a szomszéd éppen elfingja magát, vagy éppen elmegy egy kocsi 100al.
Teljesen felesleges ezzel foglalkozni, azt hogy a haveroknak mutogasd meg elég az ozone is hidd el.

Rewire tapasztalataim nincsenek, de szinte biztos vagyok benne hogy hangzásbeli különbséged nem lesz. Az nem arra van, hanem arra hogy egyik daw funkcióit elérd a másik dawban.

Ha valóban ennyire zavar a hangzás akkor váltani kell. Ott már lesz különbség, de sok értelme nincsen. Minden szoftver más motort használ, mindegyik másképpen fog szólni és neked kell alaklmazkodnod hozzá valamilyen szinten. Minél többet használod, annál jobban kiismered és onnan már könnyebb lépni. Azért az sem mindegy milyen vstvel dolgozol. Amit a legtöbb fórumon agyba főbe dícsérnek nem biztos hogy a legjobb.

A haverok által említett FL hangzásra meg mit mondjak? Az nem FL hangzás, hiszen van a mastereden egy Ozone Wink
Válasz idézéssel
2012-04-17, 13:14,
Üzenet: #26
RE: Hangzáskép
nekem vannak rewire tapasztalataim. én szívesebben összegzek cubase-el. nincs konkrét oka. nem tudok különbséget mondani. valahogy jobban tetszik. talán nem olyan "unalmas" a hangja. a cubase keverő más algoritmusokat használ. gondolom én. de hozzáteszem hogy nem a full cubase-el összegzek hanem az le verzióval. próbáld ki, ha tetszik akkor csináld azt. amúgy azt sokan csinálják hogy pl megcsinálod fl-ben sávonként, lemented, aztán másik progi-ban mixelsz és összegzel.így jobban átfogod látni.
Válasz idézéssel
2012-08-01, 07:36,
Üzenet: #27
RE: Hangzáskép
Sziasztok!
Én a hangzáskép javítására több mindent használok, brainworx, izotop ozone5, nomad factory, t-racks3, izotop alloyt
Válasz idézéssel
2012-08-01, 10:52,
Üzenet: #28
RE: Hangzáskép
Sziasztok!

Én úgy tudom hogy a "nagyok" is FL-t használnak (Pl.:Avicii , Afrojack...)
De lehet hogy ezt csak én tudom rosszul de amit youtuben néztem az azt mutatja.

Afrojack
Avicii

Válasz idézéssel
2012-08-14, 09:15, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2012-08-14, 09:30 - {2}. Szerkesztette: dchord.)
Üzenet: #29
RE: Hangzáskép
hevenyészett fordításom Angel

Idézet:A nagy EQ útmutató


Figyelem - az alábbi értékek csupán útmutatók, minden mix különleges és egyedi, így az egyedi kísérletezés melegen ajánlott.


Sub Bass: bármi ami kevesebb, mint 50 Hz

Ezt a tartományt, melyt gyakran neveznek a Sub Bass-nak, leggyakrabban lábdob és a basszusgitár foglalja el, hangmagasságot megállapítani itt szinte lehetetlen . Korrekt beállítása rendkívül jó minőségű monitorokat igényel, a házi-otthoni hallgatásra szánt monitorok erre a célra alkalmatlanok. Fontos, hogy ebben a sávban a referencia pont nélküli frekvencia kiemelés véglegesen károsíthatja a legtöbb hangszórót, beleértve a PA rendszereket is. Legyél óvatos!

Mély(Bass): 50-250Hz
Ez a tartomány az otthoni sztereók alsó frekvencia tartománya, gyakorlatban ez a 90-200Hz közötti sávot jelenti. Felső tartományának kicsiny kiemélése megnöveli a jelenlétét és tisztaságát

Zavaró / irritáló terület (Muddiness/irritational): 200-800Hz

A zavaró-zagyva hangzású mixek fő felelőse. A kelleténél több frekvencia komponens ebben a sávban változatos pszicho-akusztikai problémát okozhat. Könnyen válhat a mix idegesítővé, irritálóvá.

Közép(Mid)-tartomány: 800-6kHz

Az emberi hallás nagyon érzékeny az ezekre a frekvenciákra, a legkisebb változtatás is erőteljes változást idéz elő az érzékelt hangzásban - majdnem annyit mint egy 10db-s változtatás az ezen kívüliekben -. Ennek oka, hogy az emberi hang javarészt ebbe tartományba esik, és épp ezért ezt a tartományt nagyságrendekkel gyakrabban van módunk megtapasztalni (a legtöbb telefon épp ezért ebben a sávban: 3kHz-en dolgozik, itt érthető leginkább a beszéd). Amennyiben ebben a sávban emelünk ki frekvenciákat nagyon fontos a megfelelő körültekintés, ez kifejezetten igaz az énekhangokra.

Magas(High) tartomány: 6-8kHz

Ebben a tartományban dolgoznak az otthoni sztereó készülékek magashang-kiemelői(treble). Ezen terület kiemelése művileg teheti élénkebbé(brighter) a hangzást (elevenség(lifelike) érzetét keltve).

Magas feletti(Hi-High) tartomány: 8-20kHz

Ebbe a sávba esnek a cintányérok(cymbals) valamint a lábcinek(hi-hats) magasabb frekvencia összetevői. Ennek a sávnak 12kHz körüli kiemelése a valóságosnál magasabb felvételi minőség érzetét kelltheti(épp ezért általánosan elterjedt metódus ez a zeneiparban az emberek minőségérzetének becsapására...). Figyeljünk oda, mert túl sok, körültekintés nélküli, használata könnyen háttérsziszegést(hiss) eredményezhet, ez pedig mixünket egyre irritálóbbá teszi.

----------------------

Lábdob(kick drum)

300Hz körül hangja irritálóvá válhat, legmagasabb frekvenciáinak 5-7kHz apró kiemelése jótékonyan hathat rá

50-100Hz ~ kiemeli az alját
100-250Hz ~ teltséget add(roundness)
250-800Hz ~ zavarólag ható terület
5-8kHz ~ kiemelei a jelenlétet(presence)
8-12kHz ~ sziszegést add hozzá(hiss)


Pergő (snare)

60-120Hz körüli kiemelés bártrabbá-keményebbé teheti a hangzását, 6kHz kiemelése add neki harapósságot(snappy)

100-250Hz ~ telítettség
6-8kHz ~ jelenlét növelése


Lábcin(hi hats) vagy cintányér(cymball)

300Hz körüli frekvenciák kiszűrésével lehet az idegesítő mivoltát eltüntetni, élénkebbé tehetjük 3kHz körüli sáv kiemelésével

250-800Hz ~ az idegesítő terület
1-6kHz ~ jelenlétét növeli(presence)
6-8kHz ~ tisztaság(clarity)
8-12kHz ~ telítettésg(brightness)

Basszus

Testesebbé tehető a 60Hz körüli kiemeléssel, 300Hz körüli frekvenciák eltávolításával idegesítő mivolta eltüntethető, 6kHz körül növelhető a jelenlét érzet

50-100Hz ~ kiemeli az alját
100-250Hz ~ ad teltséget(roundness)
250-800Hz ~ idegesítő sáv
800-1kHz ~ a kis hangszóróknak
1-6kHz ~ jelenlétet ad (presence)
6-8kHz ~ jelenlétet ad high-end tartományban
8-12kHz ~ sziszegés

Ének

Általános recept az összetevők sokszínűsége miatt nehezen adható. Alsó vágási pont valahol 300hz körül, 6kHz kiemelése a élénkebbé teheti.

100-250Hz ~ ad "up-frontness" (??? Smile )
250-800Hz ~ idegesítő sáv
1-6kHz ~ jelenlétet ad(presence)
6-8kHz ~ susogás és tisztaság
8-12kHz ~ kiemelése pedig élénkséget ad

Zongora

300Hz körüli frekvenciák eltávolításával idegesítő mivolta eltüntethető, tisztasága 6kHz sáv kiemelésévél fokozható

50-100Hz ~ kiemeli az alját
100-250Hz ~ teltséget ad
250-1kHz ~ zavaró terület
1-6kHz ~ jelenlétet ad(presence)
6-8kHz ~ tisztaság érzet (clarity)
8-12kHz ~ sziszegés (hiss)
- http://www.idmforums.com/showthread.php?t=18237

a második felét majd holnap Smile

meg egy kis kis pdf, http://emusictips.com/downloads/Frequency_ranges.pdf http://www.cheatography.com/fredv/cheat-...-tips/pdf/
Válasz idézéssel
2012-08-15, 08:06,
Üzenet: #30
RE: Hangzáskép
Hű ez jó anyag Big Grin akkor hogy kiegészítsem dchord írását megosztok egy képet amit kitettem a monitorom fölé Big Grin ez az írás és akép jó kis útmutató lehet mindenkinek.

[Kép: main_chart.jpg]

Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:

KapcsolatFL Studio HungaryVissza a lap tetejéreVissza a tartalomhozMobile VersionRSS Hírforrás