A téma értékelése:
  • 1 Szavazatok - 5 Átlag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
New Age
2010-03-15, 13:15, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2010-03-16, 15:43 - {2}. Szerkesztette: Chrypton.)
Üzenet: #1
Bug  New Age
Egyik legnagyobb, sokak által ebbe a műfajba sorolt képviselőjének Enya (a megfoghatatlanBig Grin) mondható, bár igazság szerint Enyának semmi köze a New Age mozgalomhoz, csupán nem tudják hova sorolni.
Igazából szólhatna Enyáról is ez a téma, de akkor már tisztázzuk a dolgokat.
Régóta nagy Enya gyűjtő vagyok, megszereztem minden albumát (ugyértem meg VETTEMBig Grin), de egyszerűen nem lehet betelni a hangzásvilágával, hangulatával, hangjával...Nicky Ryan, a producere egy maszteristen, igy keverni szinte alig tudnak, sőt lehetetlen. Mindenki tudja, miről beszélek, ha már ilyen fórumon vagyunkBig Grin

-Enya (születési nevén Eithne Patricia Ní Bhraonáin, angolosan Enya Brennan; 1961. május 17.) Írország legismertebb szólóénekese. Az Enya nevű zenei együttes valójában három emberből áll: Enyából, aki zeneszerző és előadó, Nicky Ryanből, aki az albumok producere, és Roma Ryanből, aki különböző nyelvű dalszövegeket ír Enya zenéjére. Az Enya szó az ír gael Eithne név fonetikusan leírt változata.
Gyakran használ zenéiben akusztikus hangszereket, illetve elektromos hangszereket is egyaránt. Zenéinek hangulata igazán egyedülálló, nagyon kifinomult harmónia uralkodik a zenéiben. Gondosan, a legapróbb részletekre is nagy gondot fordító körültekintéssel alkotja meg zeneműveit (de bonyolult volt megfogalmazni...Big Grin), az aláfestőzene és az ének teljesen összhangban állnak, tulajdonképpen magasszintű komolyzenei teljesítményt nyújtanak. Az pedig, ahogyan a hangjával bánik, egészen elképesztő...

Stúdióalbumok
Enya (1987; válogatás a The Celts című BBC dokumentumfilm-sorozat filmzenéjéből)
Watermark (1988)
Shepherd Moons (1991)
The Celts (1992; az Enya című album hanganyagában felújított új kiadása)
The Memory of Trees (1995)
A Day without Rain (2000)
Amarantine (2005)
And Winter Came… (2008)
valamint a Gyűrűk Ura című filmhez is írt zenét 2001-ben, köztük a híres May It Be című számát is.


Egy kis háttértörténet a New Age-ről, mint egyfajta új "vallási" mozgalomról:

A New Age (angol; „új kor”) az Egyesült Államokban létrejött utópisztikus mozgalom. Istenhívő vallásnak tulajdonképpen nem tekinthető, nincs leszabályozott dogmarendszere, a hangsúly az egyénen van, akinek a saját lelki útját kell követnie. Egyes ágai viszont nagyon is zárt rendszert képviselnek. Tanításának lényege szerint a Föld a Vízöntő korába lépett, és ez hitük szerint egy új világ (új kor) kezdete. A New Age a keleti vallások, pogányság és spiritualizmus által befolyásolt egyéni és személyes hitek széles sávjának gyűjtőneve, mely egy új fejlődő vallás jegyeit mutatja ugyan, de napjainkban lelki keresők, tanítók, gyógyítók és más résztvevők laza hálózatának tekinthető. Kifejtett, komoly gyakorlóinak száma alacsony, például a kanadai 1991-es népszámlálás szerint a lakosság 0.005%-a (kb. 1200 ember) vallotta magát ezen mozgalom követőjének. Persze ismertek az ilyen statisztikák óriási torzításai.
Válasz idézéssel
2010-03-15, 13:23,
Üzenet: #2
RE: New Age
Na persze meg nem csak a statisztika torzitásai ismertek , hanem a mozgalom lélekre és személyiségre gyakorló hatása is . Sad (elnézést én nem a szerzőt akarom kritizálni , nem is a zenét , hanem ezt az okkult mozgalmat aminek hatásai ideg óráig pozitívak aztán visszasűlve negatív következményekkel jár )
Válasz idézéssel
2010-03-15, 17:22, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2010-03-15, 17:27 - {2}. Szerkesztette: Chrypton.)
Üzenet: #3
RE: New Age
Háát, igen, ez a mozgalom, háát, nem is értem olyan szektás nekem egy picit...

SZERK: feltöltöttem egy remixet, az originalt mindenki hallotta már, de igy sztem még jobb, bár a pizzás szöveg hogy került oda nem tudomBig Grin
Most csak belinkelem, mert HD-ben van.

http://www.youtube.com/watch?v=qp0xubdOO30
Válasz idézéssel
2010-03-16, 11:37,
Üzenet: #4
RE: New Age
Sziasztok!

Ez egy érdekes téma, amit felvetettél amivel kapcsolatban sok téves információ kering a világban. Valóban létezik egy olyan vallási mozgalom, hogy New Age, ami szinte minden "hagyományos" vallásból vett át elemeket. Az igazság azonban az, hogy a New Age zenének szoros kapcsolata nincs a New Age vallással (rendkívül szerencsétlen az elnevezés): a New Age zenei kategóriába sorolt zenészek többsége nem követi a New Age vallási mozgalmat.
Egyébként a New Age zenei kategória más szempontból is szerencsétlen: azokat a zenészeket sorolják ide, akiket máshova nem tudnak bekategorizálni. Számomra a New Age zene olyan minimalista kompozíciót jelent, ami elsősorban relaxációra, meditációra szolgál, speciális (sokszor elektronikusan generált) hangokkal dolgozik, határozott dallama, határozott mondanivalója nincs, figyelemre méltó kompozíciós elemeket nem tartalmaz, sokszor énekszólam sincs vagy másodlagos. Az Enigma egy jó példa a New Age zenére.
Mindamellett, hogy az ilyen típusú zenék között is akad sok hallgatásra érdemes, Enya művei szerintem ezeken jóval túlmutatnak, így őt én egyáltalán nem sorolnám New Age kategóriába. Enya zenéje klasszikus, népzenei és igényesebb popzenei elemekre épül. A melódia szinte minden számában alapvetően fontos, külön művészeti érték, amire érdemes odafigyelni (Watermark, Caribbean Blue, May It Be, stb.). A kompozíció és a hangszerelés olyan zenei elemeket tartalmaz és sokszor olyan komplexitást mutat, melyek akár komolyzene vagy a klasszikus filmzene magas elvárásainak is megfelel (Cursum Perficio, The Memory Of Trees, Flora's Secret, Journey Of The Angels, stb.). Szintetizált hangok mellett rengeteg akusztikus hangszert is hallhatunk, pl. zongora, cselló, hegedű, ütős hangszerek, duda, stb. Az énekhang pedig néha közelebb kerül az operához, mint a könnyűzenéhez (Marble Halls, Water Shows The Hidden Heart, stb.).
Enya zenéje hihetelenül megnyugató, ezért sokan csak háttérzenének használják, de amint kifejtettem, ez nem New Age, annál sokkal több. Egyébként Enya sem tekinti zenéjét New Age zenének. Ezek után vicces, hogy 4 Grammy díjat nyert New Age kategóriában. És talán még egy dolog: Enya keresztény vallású!
Válasz idézéssel
2010-03-16, 15:28,
Üzenet: #5
RE: New Age
Nos, én is még jobban beleástam magam a témába, amiket leirtál az mind igaz. Sajna én is beleestem a csapdába, mert eddig ugy tudtam New Age zenét csinál, de akkor mégsem. Enyát igazából egy különleges, egyedülálló kategóriába sorolnám, mert senki nem csinál még csak hasonló zenét sem. A New Age-et mint vallást azért irtam, hogy mindkettőről valami infó legyen, de inkább át is írom, mert félreérthető. Kössz az infókatWink
Válasz idézéssel
2010-03-16, 20:05,
Üzenet: #6
RE: New Age
(2010-03-16, 15:28)Chrypton Írta: Nos, én is még jobban beleástam magam a témába, amiket leirtál az mind igaz. Sajna én is beleestem a csapdába, mert eddig ugy tudtam New Age zenét csinál, de akkor mégsem. Enyát igazából egy különleges, egyedülálló kategóriába sorolnám, mert senki nem csinál még csak hasonló zenét sem. A New Age-et mint vallást azért irtam, hogy mindkettőről valami infó legyen, de inkább át is írom, mert félreérthető. Kössz az infókatWink

Igazad van, ilyen zenét más nem komponál, csak Enya. Hasonlóval azért találkozhatsz. Például
- Secret Garden: szerintem egy nagyon profi csapat, főleg instrumentális zenét játszanak különösen szép melódiákkal
- Loreena McKennitt: valószínűleg ismered, egy kanadai nő + egy tucat profi hangszeres, világzenét játszanak, Loreena hangja is nagyon szép
Persze Enya más, úgyhogy az új albumig be kell érned azzal a 100-110 számmal, amit ezidáig szerzett. Szerencsére ellentétben a legtöbb zenével őt nem lehet megunni.
De biztos, hogy hallottad már mindegyik számát:
Comb Of The Winds?
Christmas Secrets?

Zenében még tudok javasolni valamit, ha nem idegenkedsz a komolyzenétől:
Rachmaninov második zongoraversenye (egyébként Enya-nak ez a kedvence, ezért is érdemes belehallgatni, tényleg nagyon szép).
Válasz idézéssel
2010-03-16, 20:58, (Üzenet szerkesztésének időpontja: 2010-03-16, 20:59 - {2}. Szerkesztette: Chrypton.)
Üzenet: #7
RE: New Age
Fúú, most nem tudnám megmondani hallottam-e, mert ugyebár van száma rendesenBig Grin
McKennitt-ről hallottam, de őket inkább ambientes műfajba sorolnám, valahogy nem "enyás", persze ugyanúgy tetszik, de más, értedBig Grin (Amugy látszik, meg hallatszik, hogy ők is északról jöttek, olyan jellegzetes ír-norvég-finn-stb zenéjük van)
Pont most egy zongoraverseny-átdolgozását játszom Rachaninovnak, meg a Clair de lune-t vibrafonon, jajj az nagyon állat szám még, gondolom hallottad már.Smile
Válasz idézéssel
2010-03-17, 19:06,
Üzenet: #8
RE: New Age
(2010-03-16, 20:58)Chrypton Írta: Fúú, most nem tudnám megmondani hallottam-e, mert ugyebár van száma rendesenBig Grin
McKennitt-ről hallottam, de őket inkább ambientes műfajba sorolnám, valahogy nem "enyás", persze ugyanúgy tetszik, de más, értedBig Grin (Amugy látszik, meg hallatszik, hogy ők is északról jöttek, olyan jellegzetes ír-norvég-finn-stb zenéjük van)
Pont most egy zongoraverseny-átdolgozását játszom Rachaninovnak, meg a Clair de lune-t vibrafonon, jajj az nagyon állat szám még, gondolom hallottad már.Smile

Wow! Akkor benne vagy a sűrűjében! Rachmaninov-ot vagy Debussy-t hallgatva megdöbbenek, hogy egy-egy ember az intellektualitás és a művészi kifejezés ilyen magas szintjére eljuthat. Örülök, hogy azért vannak még ma is olyanok, ha nem is sokan, akik megértik az ő zenéjüket.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:

KapcsolatFL Studio HungaryVissza a lap tetejéreVissza a tartalomhozMobile VersionRSS Hírforrás